GKT U4

Project Text: Click here

Status: Completed

Type: Residential

Awards, Nominations: Arkiv Architecture Anthology 2012

Team: Cem Sorguç, Tolga Yağlı, Özlem Yılmaz, Deniz Gezgin, Yıldız Arıcan

Client: Uçar Gayrimenkul

Land Area: 375 M²

Construction Area: 1.813 M²

Location: Göktürk / İstanbul

Year: 2011 - 2012

Photos: Cemal Emden











A strict brief concerned with the area-program relationship and the contextual influences such as the topographic condition and the irregular parcellation of the area, that have similarly affected the other projects that were designed in Göktürk area, have been factors that have effectively shaped the concept.

The programmatic layout of the building consists of 7 seperate dwellings placed above 4 commercial  volumes that have been located on the entry level and an underground carpark.

The building can be said to have taken a form that carries on the traces and imprints of the contours and shapes inherent to the subject parcel, such as the overall vertical trapezoid site geometry and the retrieved topographic lines. Two regular prisms that have been leaned to the two longer edges of the site come together with an irregular prism derived from the natural contours of site.

This minimal intervention to the natural slope has also manifested as a design decision for site entries, the underground carpark is entered from the area under the ramp that has been strategically placed to take advantage of the higher ground level.