IKSV Salon

Project Text: Click here

Status: Completed

Type: CulturalInterior

Awards, Nominations: 2011 WAF Inside Festival: Shortlist

Team: Cem Sorguç, Tolga Yağlı, Sezin Ergene

Client: İKSV

Construction Area: 350 M²

Location: Şişhane / İstanbul

Year: 2010 - 2010

Photos: Cemal Emden














İstanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV) moved last year into Deniz Palas, a 19. Century building located in Şişhane. While renovating the Performance hall located in the entrance floor of the building, we gave priority to clearness, purity of the volume, non destructive identity to be appropriate to all kinds of performances.

To accomplish the renovation of the hall in the time left between activities of two months, without affecting the rest of the building, we denuded the whole space to its structure and left the rest (mechanical and electrical) intact. We left the structure composed of round steel columns and beams, constituting the framework of the building in open.

We redefined the stairs, the bar and the control desk in a way to compose a whole with the space. We designed its new form in a way that it functions the best with minimum space requirement. Thought as a small scale stand the stairs embed a storage space underneath it, which is reached easily from the control room. There are two bars located at the two levels that can be used at different performances but will not be active all the time. Each of these bars is placed as far as possible from the scene, yet they were designed accordingly to be remarkable. Used with painted iron construction elements, these components in order to catch a warm atmosphere and taken into consideration the acoustic properties of the space, were coated with cassette type parquet.