GKT 40iz

Proje Metni: Tıklayınız

Durum: Tamamlandı

Tip: Konut

Ödüller, Adaylıklar: Arkiv Mimarlık Seçkileri 2015

Ekip: Cem Sorguç, Tolga Yağlı, Amina Rezoug, Özlem Yılmaz, Gizem Candemir, Deniz Gezgin

İşveren: Tekiz Yapı

İnşaat Alanı: 7.720 M²

Yer: Göktürk / İstanbul

Yıl: 2013 - 2015

Fotoğraflar: Cemal Emden










Göktürk’te 2 parselin tevhit işlemi ile bir araya gelen yeni mülkiyeti üzerine projelendirildi.

İmar durumu itibariyle bir dar tarafı tam bitişik diğer dar tarafı kısmi bitişik ve iki tarafı yol olan proje alanı için kendi içerisinde de, boyuna, yaklaşık 3 m.’lik eğime de sahip.

Yapıyı ikiye ayırarak kot farkının kullanıma dönük olası dezavantajlarını engellemeye çalıştık.

Proje alanının sahip olduğu yönleri ise bizim için avantaj oluşturdu. Batı tarafı 7 m.’lik bir sokak olup 12.50m ila 15.50m yüksekliğe sahip yapılar program yerleşiminde rahat davranmamızı sağladı. Projenin doğu tarafı gerek açıklığı, manzaraya dönüklüğü ve yapıya ana ulaşım yolunu karşılaması nedeniyle bir cephe oluşturmakta. Otopark ile apartmanların ortak girişleri de yönde kuruldu.

Katlarda 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 mahal dağılımlarına sahip farklı alanlarda ve kullanımlarda iki ayrı apartmanda 20 şer adetten toplam 40 konut birimi bulunmakta. Kot nedeniyle kısmen açığa çıkan bodrum katlarının bir bölümünde spor salonu ve servislerinden oluşan ortak alanlar uygulandı.

Projenin 2 apartman/blok olarak oluşması kararı apartmanların kullanabileceği 2 yolu da birbiri ile doğrudan ilişkilendirmemizi sağladı. Doğunun araç, misafir vd. bağlantıları yanı sıra paralelindeki batı yolu da kullanıcıların bugün içinde bulunduğu yerleşme merkezine yaya olarak daha kolay ulaşımını sağlamakta. 2 apartmanın farklı kotlardan kot alma mecburiyeti de yüksekliklerinin ve kat hizalarının farklı olmasına sebep oldu. Oluşan yatay farklılığın altını daha da çizmek gayesi ile yan yana ilişkilenme içinde bir arada oluşturacağı bütünlük, cephe kurgusunu ortaya çıkardı. Kot farkından dolayı oluşan toplam yükseklik farkını ise çıkma altı yapı bazalarında oluşan farklı yükseklikler ile bertaraf etmeye çalışarak eş yüksekliklerdeki çıkmalı katları geometrik olarak eşledik. Böylece mütemadi balkonların oluşturduğu cephe ve projenin kendi ortogonal kurgusu ile arsa alanının bozuk geometrisinin söndürüldüğü yer yer içeri çekilen balkon genişlemeleriyle masif algıyı parçalamaya, üst katlara doğru kendi tonunda değişen renkli cephe panelleri ile de düşeyde bir geçiş, başka bir parçalanma hali tutuldu.