MM Evi

Proje Metni: Tıklayınız

Durum: Tamamlandı

Tip: Ev

Ödüller, Adaylıklar: Aga Khan 2013 Adaylığı / Arkiv Mimarlık Seçkileri 2011

Ekip: Cem Sorguç, Tolga Yağlı, Sezin Ergene

İşveren: Murathan Mungan

Arsa Alanı: 406 M²

İnşaat Alanı: 304 M²

Yer: İstanbul

Yıl: 2010 - 2011

Fotoğraflar: Cemal Emden













MM Evi projesi, ünlü bir şair ve yazarın İstanbul’un Anadolu yakasındaki yarım dönümlük arsasının üzerine sürekli olarak kullanacağı müstakil bir ev talebi üzerine ele alındı. Arsa üzerinde 1960’lardan kalma betonarme ve yığma strüktüre sahip viran bir ev mevcuttu. Yazarın tek başına yaşayacağı evde, duvar bölüntüsüz açık plan sistemini uygulamak, bodrum katı işler hale getirmek ve minimum bakım maliyetine sahip bir kullanım yaratmak tasarım kararlarını yönlendiren temel unsurlar olarak belirlendi.
Mevcut taşıyıcı sistemde bodrum ve giriş katlarını ayıran betonarme tabliyenin sağlamlaştırılması, mütemadi çevre temel duvarlarının içeriden ve dışarıdan betonarme perde ile sıkıştırılması, dışarıda kalan betornarme yeni perdelerin üzerine çelik konstrüksiyon yeni yapının inşa edilmesi ve çinko titanyum kaplı çatı konstrüksyonunun da bu konstrüksiyon ile ilişkilendirilmesi sayesinde yeni yapının eski yapıyla tüm strüktürel ilişkisi koparılmış oldu. Böylece iç mekanda tam da arzu edildiği gibi taşıyıcısız bir boşluk elde edildi. Çelik konstrüksyonu kiriş- lento yatay izleri açık bırakıldı. Çelik kafes halinde tasarlanan yeni strüktürün dış cidarında, evin kullanıcısına çocukluk yıllarının geçtiği Mardin’in geleneksel taş evlerini çağrıştıracak, aynı zamanda evin yeni tasarımının endüstriyel görünümüyle de uyumlu olacak ve uzun yıllar bakım gerektirmeyecek yapı blok ( agregalı tuğla) tercih edildi.

Eski eve ait olan giriş merdivenleri kazılarak çıkarılan mavi çini karoları ve aşınmış dokusuyla olduğu gibi korundu ve tam karşısına iç merdiven kovası konumlandırıldı. Böylelikle, bir cephesi bahçedeki eski badem ağacının görüntüsünü içeri alacak şekilde yapının yüksekliği boyunca camla kaplanarak boşaltılan merdiven kovası, evin açık planını ikiye bölerek farklı fonksiyonların ayrıştırılmasına da yardımcı oldu. Bu aynı zamanda geleneksel Türk evi tipolojisindeki karnıyarık plan şemasına da işaret ediyor. Giriş kattaki çalışma ve müzik dinleme fonksiyonları sol tarafa, ara mutfak, tuvalet ve günlük yaşama alanları sağ tarafa yerleşti. Giriş kat pencere boşlukları muhafaza edilirken, bu kata aynı zamanda bahçeye 1.50 metre yukarıdan bakan bir de balkon yerleştirildi.

Evin eski halinde ardiye ve depo alanı olarak kullanılan bodrum kat, bahçeyle ilişkilendirilen ana mutfağın, kütüphanenin, ona bağlı çalışma bölümünün, tesisat ve depo alanları ile konuk odası ve banyosunun konumlandırılmasıyla daha kullanışlı bir hale geldi. Çatı katı ise, çatı eğimi muhafaza edilerek banyo ve yatak odasının bir arada olduğu üst kat olarak uygulandı. Yazarın arşivi ve biriktirdiği eşyalar için çatı eğiminin altında konumlandırılan gizli dolapların yanı sıra, kullanılan tüm iç sabit mobilyalar ve ıslak hacimler birlikte tasarlanarak, uygulandı.