İKSV Salon

Proje Metni: Tıklayınız

Durum: Tamamlandı

Tip: Kültürelİç Mekan

Ödüller, Adaylıklar: 2011 WAF Inside Festival: Shortlist

Ekip: Cem Sorguç, Tolga Yağlı, Sezin Ergene

İşveren: İKSV

İnşaat Alanı: 350 M²

Yer: Şişhane / İstanbul

Yıl: 2010 - 2010

Fotoğraflar: Cemal Emden














İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın geçtiğimiz sene taşındığı, Şişhane’deki 19.yy’dan kalma Deniz Palas binasının giriş katında yer alan performans mekânı Salon’u yenilerken öncelikle hacmin net, sek, uyarıcı olmayan ve her türlü gösteriye uygun bir kimliği olmasını istedik.

Salon’un faaliyet zamanları arasında kalan iki ay içerisinde gerçekleştirilmesi gereken işi gereken hızda tamamlayabilmek ve bütün binayı etkileyebilecek değişiklikleri önlemek amacıyla mekanik ve elektrik aksamına dokunmadan mekânı taşıyıcısına kadar soyduk. Binanın iskeletini oluşturan dairesel çelik kolonları ve onlara bağlanan kirişleri açıkta bıraktık.

Üst kata çıkan merdiveni, bar ve kontrol masasını bir bütün oluşturacak şekilde, mekana göre biçimlendirdik. Yeni şekliyle, kolay bir kullanım ve minimum alan kapsayacak şekilde tasarlanan ve aynı zamanda ufak bir tribün imkanı sağlayan merdivenin altını hemen yanındaki kontrol odasından kolayca erişebilecek bir depo olarak değerlendirdik. Çeşitli performanslar sırasında ihtiyaç duyulan fakat her daim aktif olmayan barları her iki katın da sahneye uzak köşelerine, ön plana çıkmayacak fakat kendini belli edecek şekilde yerleştirdik. Boyalı demir konstrüksiyonla kurulan bu öğeleri, mekanın akustik özelliklerini göz önüne alarak ve kullanıcıya sıcak bir his vermesi amacıyla açılı yerleştirilmiş, kaset şeklide döşenmiş parkeyle kapladık.